Psykiatria näkee psykoosin useimmiten pelkästään sairautena ja patologiana. Mutta psykoosi voi myös olla elämänkatsomusta muuttava henkinen kriisi jonka seurauksena ihminen on tasapainoisempi ja toimintakykyisempi kuin ennen kriisiä. Jotta tämä olisi mahdollista, psykoosin kokeva tarvitsee asiasta oikeaa tietoa, ja ympärilleen ihmisiä jotka ovat tietoisia tällaisen kriisin eheyttävästä ja transformatiivisesta luonteesta.



lauantai 7. toukokuuta 2011

Jaakko Seikkula ja Avoin dialogi

Psykoterapian professori Jaakko Seikkula on Torniossa sijaitsevassa Keroputaan sairaalassa kehittänyt menetelmän psykoosin hoitoon, jolla on saatu todella rohkaisevia tuloksia. Jossain sanottiin että nämä tulokset ovat läntisen maailman parhaita, ja että skitsofrenia on katoamassa alueelta jossa tätä hoitoa käytetään, sillä potilaiden psykoosit eivät toistu eli potilaat eivät kroonistu.

Menetelmästä käytetään nimeä Avoin Dialogi ja mielestäni siinä on joitain yhtymäkohtia esim. John Weir Perryn vaihtoehtoiselle psykoosihoidolle. Seikkulan tiimi näkee että psykoosissa jokin ongelma on kasvanut ylivoimaisen suureksi ja potilaalla ei ole sanoja kuvata tätä ongelmaa muuten kuin psykoottisella kielellä. Jos potilaan kanssa luodaan dialoginen vuorovaikutus, eli potilaan psykoottinen tarina kuullaan ja otetaan vastaan yrittämättä muuttaa sitä, potilas pikkuhiljaa itse löytää keinot ilmaista ongelman sanoilla jotka muutkin ymmärtävät. Oikeanlaisessa hyväksyvässä vuorovaikutuksessa potilaan tarina liikkuu eteenpäin kohti ratkaisua. Tämä hoitomuoto poikkeaa radikaalisti yleensä käytössä olevasta hoitomuodosta, jossa psykoosi keskeytetään lääkkeillä ja potilaan psykoottiseen puheeseen suhtaudutaan torjuvasti.

Avoin dialogi- menetelmään kuuluu myös että psykoosi yritetään hoitaa kotona jos mahdollista. Hoito toteutetaan hoitokokouksina yleensä potilaan kotona, ja näihin hoitokokouksiin osallistuu tiimi jonka kokoonpano yritetään pitää koko hoidon ajan samana. Lisäksi mukaan otetaan perhettä, ystävätkin, jos tuntevat että pystyvät osallistumaan. Alussa, akuutissa vaiheessa,  kokoonnutaan jopa päivittäin, ja hoito pyritään aloittamaan mahdollisimman pian, eli ei odoteta psykoosin laantumista ennenkuin voidaan käydä keskusteluja. Hoitohenkilökunta keskustelee potilaan tilanteesta vain potilaan itse läsnäollessa, eli touhu on todella avointa, asioista ei puhuta potilaan selän takana. Tärkeää on myös että potilaalla on olo että hänellä on sananvalta omassa hoidossaan. Nämäkin asiat poikkeavat suuresti normaalista psykiatrisesta hoidosta jossa potilasta kuunnellaan periaatteessa mutta ei käytännössä. Tämän menetelmän sivuvaikutuksiin kuuluu että potilaat selviävät ylenesä psykoosin jälkeen melko vähillä, tai kokonaan ilman, lääkkeitä.

Avoin Dialogi-menetelmällä hoidetuista potilaista 85% pystyi myöhemmin palaamaan normaaliin työelämään, ja 80%:lla potilaista ei esiintynyt uudelleen psykoottisia oireita 5 vuoden seurannassa. Menetelmällä ollaan saatu niin hyviä tuloksia että olisi toivottavaa että tämä leviäisi muihinkin maan sairaaloihin. Suomi voisi olla varsinainen edelläkävijämaa psyykoosien ja skitsofrenian hoidossa.

9 kommenttia:

  1. Hienoa, että jotain uutta ilmaantuu. Toivottasti tämä ei tyssää lääketeollisuuden painostuksen alla, sillä voitot puhuvat inhimillisyyttä ja ihmisarvoista kohtelua vastaan. Kroonisen sairauden parantaminen on huonoa bisnestä, toivottavasti olen väärässä.

    Hyvää kevään jatkoa ja kesää Sinulle!

    VastaaPoista
  2. Hei krissi olen psykiatrianlääkäri Vantalla. Olen kiinostunut sun blogiin. Ole englantilainen ja puhun huonosti suomea mutta kuitenkin yrittän. Minullä on paljon kysymyksia että haluan kysyä sinustä. Onks mahdollista kirjoittaa sähköposti sinulle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit kirjoittaa minulle osoitteeseen paranepsykoosista@gmail.com, voit kirjoittaa myös englanniksi.

      Poista
    2. Hei, ompa mukava kuulla, että psyykoosi nähdään kerrankin niin kuin sen itse koin. Hoitavana. Tosin kun sitä yritettiin lääkkeillä "hoitaa" meinasi henki lähteä. Psykoosi on minusta unesta seuraava "hoitava" tila.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Hei, onko pääkaupunkiseudulla psykiatria, joka hoitaa Avoin dialogi- menetelmällä psykoosia.

    VastaaPoista
  6. Hei, anteeksi että vastaus kesti. En tunne pääkaupunkiseudulla psykiatreja jotka hoitaisivat tällä menetelmällä. Tiedän että kiinnostusta tuoda tämä hoitomalli sinne kyllä on, joten toivottavasti tulevaisuudessa olis mahdollista.

    VastaaPoista
  7. Hei, olen luullut, ettei kukaan hoitotahon henkilö tule koskaan ymmärtämään , että psyykosi on "eteenpäin" menoa. Meinasin päästä hengestäni kun manian jälkeistä psykoosia yritettiin pysäyttää lääkkeillä. Olen myöhemmin ajatellut , että tilana psykoosi on unesta seuraava "hoitava" tila. Se mielenrauha joka saapui kokemani jälkeen on uskomaton tila.

    VastaaPoista